Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak: “STK’larımız, Bakanlığımız ile Yakın İlişki İçinde Olmalı”
Dijital Gündem, başarı ile geride bıraktığı ilk beş etkinliğinin ardından, “Salgın Süreci ve Sonrasında Ticaret” konulu altıncı video konferansını 18 Haziran 2020’de gerçekleştirdi. Bilişim ve telekom sektörlerindeki en büyük STK’ların temsilcilerini bir araya getiren etkinlikler serisine bu hafta Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak katıldı. Etkinlikte, STK’ların sorunlarını dinleyen Uçarmak, STK’lara, sektördeki farkındalığın arttırılması için Ticaret Bakanlığı ile yakın ilişkiler içinde olmalarını tavsiye etti. Türk Telekom ana sponsorluğunda gerçekleştirilen etkinliğin moderatörlüğünü, Bilişim Medyası Derneği Başkanı ve gazeteci Musa Savaş’ın üstlendi.
Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Genel Başkanı Rahmi Aktepe, salgının e-ticaret üzerindeki etkilerine değindi. Aktepe, e-ticaretin, karantina boyunca Türkiye’de, 2019’a kıyasla alt kategorilere göre değişmekle beraber %10 ila %34 arasında artış kaydettiğini belirtti.
Teknolojide Kadın Derneği (wtech) Kurucu Başkanı Zehra Öney, geçtiğimiz günlerde, dünya oyun devi Zynga’nın Peak Games isimli Türk firmayı 1,8 milyar dolara satın aldığına değinerek, bu tip girişimlerin daha çok desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Öney, bu doğrultuda, wtech olarak, üyelerinin gelişimine yönelik pek çok eğitim verdiklerinden bahsetti.
Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Başkanı Halil Nadir Teberci, Ticaret Bakanlığına yönelik taleplerini iletti. Teberci, elektronik haberleşme hizmetleri ve veri merkezlerinin sunduğu hizmetlerin de döviz kazandırıcı hizmet ticaretinin desteklenmesi kapsamına alınmasını istediklerini söyledi.
Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Başkanı K. Erman Karaca, Ticaret Bakanlığı ile ilgili taleplerinden bahsederken, Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik Taslağı’na da değindi. Salgın döneminde daralan bütçeler nedeniyle tüketicilerin ikinci el ürünlere daha çok yöneleceğinin altını çizen Karaca, üretici ve tüketicilerin mağduriyetinin önlenmesi maksadıyla yönetmelik taslağında çeşitli değişikliklerin yapılabileceğini söyledi.
Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, Tüketici Hakem Heyetlerinde yaşanan sıkıntılara değindi. Turnacı, Tüketici Hakem Heyetlerinde çoğunlukla tüketiciler lehine çıkan kararlar nedeniyle üreticilerin fiyatlarını belirli bir oranda arttırma eğiliminde olduğunu, bunun da uzun vadede tüm tüketicileri fiyat yönünden olumsuz etkilediğini söyledi.
Mobil Telekomünikasyon Operatörleri Derneği (m-TOD) Genel Sekreteri Erhun Baş, ikinci el mobil cihazların, sertifikalı merkezlerce yenilendikten sonra yeniden piyasaya sürülmesinin, salgın sürecinde ekonomiye önemli katkıları olacağını belirtti. Baş, bu süreci dernek olarak desteklerini ifade etti.
Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gönül Kamalı, yazılım sektörünün, kendi içinde sahip olduğu alt uzmanlık alanları ile birlikte, hizmet ihracatı yapan diğer sektörlerden çok farklı olduğunun altını çizdi. Kamalı, yazılım sektörünün ihracatı için Hizmet İhracatçıları Birliği’nden farklı bir birliğin kurulması gerektiği dile getirdi.
Telekomünikasyon Uydu ve Yayıncılık İş İnsanları Derneği (TUYAD) Başkanı Hayrettin Özaydın, Ticaret Bakanlığına yönelik talepleri, şu 4 ana başlık altında toplandı:
- Satış sonrası hizmet yeterlilik belgeleri
- İkinci ile ürünlerin yenilenerek satılması konusuna oluşabilecek sıkıntılar
- 2012/6 sayılı genelge
- Yüksek teknolojili ürün ya da hizmet üreten firmalara verilebilecek teşvikler
Herhangi bir sektörde mevzuatın değişebilmesi için her şeyden önce o konudaki farkındalığın arttırılması gerektiğinin altını çizen Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak şunları söyledi: “Özellikle farkındalığın arttırılması yönünde derneklerimizin çok ciddi faaliyet gösterebileceğini düşünüyorum. Ticaret Bakanlığı olarak biz köprü olmaya hazırız. Her şey sadece talimatla olmuyor. Bazı hususların kabul edilmesi, özümsenebilmesi için farkındalığın arttırılması gerekiyor. Derneklerimize ve STK’larımıza, bu konuda bakanlığımızla daha yakın ilişkide bulunmalarını tavsiye ediyorum.”
Uçarmak ayrıca 15 yıl öncesine kıyasla ülkemizin yazılım ihracatında ciddi artışların olduğunu, gümrük düzenlemelerinin iyileştirildiğini ve daha da iyileştirileceğini ifade etti. İkinci el cep telefonu ve tabletlerin yetkili yenileme merkezleri tarafından sıfırlandıktan sonra yeniden satışa sunulmasına ilişkin bir çalışmalarının bulunduğunu, bunun sonucunda ithalatın azalmasını, ikinci el cihazların güvenli ve garantili bir şekilde tüketicinin hizmetine sunulmasını beklediklerini belirtti.