17. Kamu Bilişim Platformu Sonuç Bildirgesi Basın Bülteni
400’ü aşkın teknoloji sunan, yöneten ve kullanan, kamu ve özel sektör yöneticisi, Kıbrıs’ta bir araya geldi
17. Kamu Bilişim Merkezleri Yöneticileri Birliği (TBD Kamu-BİB) Kamu Bilişim Platformu, 15-18 Ekim’de KKTC, Girne’de yapıldı. “2023 ve Ötesi: Kamu Hizmetlerinde Yenilikçi Yaklaşımlar” temalı etkinlikte; “Siber Güvenlik”,“e-Ticaret GüvenliğiSertifikasyonu”, “e-Devlet Hizmetleri” ile “Bilgi Toplumu Üst Yapısı” konularında hazırlanan raporlar, katılımcılarla paylaşılıp kamuoyunun görüşlerine açıldı.
KKTC Başbakanı Ömer Soyer Kalyoncu, T.C. Lefkoşe Büyükelçisi Derya Kanbay ve Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun da katıldığı etkinlikte çağrılı konuşmacı Ekonomist, Akademisyen Prof. Dr. Emre Alkin, “21. yy’da ‘Para’ mı yoksa ‘Veri’ mi daha değerli?” sorusunun yanıtlarını katılımcılarla paylaştı. Gazeteci Şeref Oğuz ise, “Yeni Savaş Konsepti” kapsamında “Siber Kuvvetler” konusunu ele aldı.
Teknoloji sunan, yöneten ve kullanan 400’ü aşkın kişinin katıldığı etkinlikte teknoloji destekli sektörel stratejilerin güncellenmesi, 2013 ve sonrasına ilişkin izlenecek politika ve stratejilerin ileriye taşınması, sürdürülebilirliğinin sağlanması için sosyal, ekonomik ve yasal zeminde atılması gereken adımlar konuşuldu.
Gücünü ve etkisini, bilişimcilerin birey olarak verdiği gönüllü desteklerden alan Türkiye Bilişim Derneği (TBD), kamu yararına düzenlediği faaliyetlerle Türkiye’nin bilişim toplumu olma sürecine katkı vermeye devam etti. TBD’nin her yıl düzenlediği geleneksel etkinliklerinden biri olan TBD Kamu-BİB Kamu Bilişim Platformu Etkinliğini, 15-18 Ekim 2015 tarihleri arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Girne Acapulco Resort Otel ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
2023 ve ötesi: Kamu hizmetlerinde yenilikçi yaklaşımlar
Dünyada başka örneği bulunmayan, tüm kamu bilgi işlem yöneticilerinin doğal üyesi oldukları TBD Kamu-BİB’in, “2023 ve ötesi: Kamu hizmetlerinde yenilikçi yaklaşımlar” ana temasıyla KKTC’de düzenlenen 17. toplantısına, 400’ü aşkın Türkiye ve KKTC’nin bilişim konusundaki önemli karar vericiler, kamu bilgi işlem yöneticileri ve özel sektör temsilcileri katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan TBD Kamu-BİB Yürütme Kurulu Başkanı Selçuk Kavasoğlu, bilişim teknolojilerinde yaşanan hızlı gelişmelerin, hayatın akışını değiştirdiğine, bazı önemli değişikliklerde hükümet politikaları ve Kalkınma Planlarının da etkisi olduğuna işaret etti. Etkinlikle ilgili bilgilendirmeler yapan Kavasoğlu, Güney Kore’nin bugünkü konumunda1980’lerde ortaya koyduğu bilişim ve teknoloji politikaları ile stratejilerin etkili olduğunu belirtti.
Kavasoğlu etkinliğin bir başka öneminin Azerbaycan’ın Birleşmiş Milletler ödüllü, halka bürokrasiden arındırılmış hizmet vermek amacıyla kurduğu Asan Hizmetleri Projesi’nin, konuk Azerbaycan temsilcileri tarafından paylaşılacağını bildirerek “TBD olarak bu vesileyle Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında köprü olmanın mutluluğunu ve gururunu da yaşıyoruz” dedi.
TBD Başkanı Tabak: Kıbrıs’a her türlü desteği vermeye hazırız
Yaşam biçiminin değişmekte olduğuna değinen TBD Yönetim Kurulu Başkanı İ. İlker Tabak, “Gelecek nesiller bilişimle ayakta kalacak” dedi.
Temel çözümün parçalarından birinin insan olması gerektiğinin altını çizen Tabak, “siber güvenilir” kullanıcı kavramına dikkat çekti.
Bilişim sektörünün stratejik sektör olarak gösterilmesi, önceliklerinin belirlenmesi ve yerli bilişimin teşvik edilmesinin önemini vurgulayan Tabak, “Kıbrıs’ta bilişimle dönüşümün gerekliliği ortada. TBD olarak her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu.
Microsoft CTO’su Koç: Kaliteli eğitim için internet yeterli olacak
Microsoft CTO’su Onur Koç, teknolojinin dünyayı nasıl değiştirip dönüştürdüğüne değinip Microsoft olarak kamuda verilen hizmetleri nasıl iyileştirdikleri ve hayata geçirdikleri servisleri anlattı. Dünyada başka bir dille konuşarak iletişim kurmada sıkıntı yaşanmayacağını belirten Koç, internet aracılığıyla eğitimin uzaktan verilmesinin mümkün olacağını söyleyip “Bulutta okul inşa ediliyor. Yakında kaliteli eğitim için sadece internet bağlantınızın olması yeterli olacak” ifadesini kullandı.
Turkcell Direktörü Küçüközdemir: Ankara’da veri merkezi kurma kararı aldık
Turkcell Direktörü Murat Küçüközdemir, önümüzdeki dönemde hangi vizyonla neleri tanıtacakları ve hangi alanlarda yatırım yapacaklarına ilişkin bilgiler verdi. 9 büyüklüğündeki depreme dayanıklı olarak inşa edilen “Gebze veri merkezi” hakkında bilgi veren Küçüközdemir, Ankara’da da veri merkezi kurma kararı aldıklarını açıkladı.
Türksat Genel Müdür Yardımcısı Yeşilçimen: e-dönüşüm çalışmaları, BT üzerinde verilmeli
Türksat Genel Müdür Yardımcısı Halil Yeşilçimen, temel olarak faaliyet gösterdikleri alanlar konusunda bilgi verirken e-Devlet Kapısı kapsamında sürdürdükleri çalışmalardan söz etti. “Türksat olarak Kıbrıs’ta büyük bir e-devlet projesi gerçekleştiriyoruz” diyen Yeşilçimen, 2023 vizyonu ve e-dönüşüm çalışmalarının temellerinin bilişim teknolojileri üzerinde verilmesi gerektiğini söyledi.
BTK Kurul Üyesi Yıldız: STK’lar ve sektörle sektörün önünü açmaya çalışıyoruz
T.C. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Kurul Üyesi Hidayet Yıldız, sektörde düzenleyici bir kurum olarak yaptıkları çalışmalar ve sundukları hizmetlerde ilişkin kısa bir bilgilendirmede bulunup STK’lar ve sektörle birlikte sektörün önünü açmak ve destek vermeye çalıştıklarını bildirdi.
KKTC BTHK Başkanı Doç. Dr. Bürüncük: Bilişim, ekonominin yeni ve önemli parçası
KKTC Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) Başkanı Doç. Dr. Kadri Bürüncük, etkinlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin elde ettiği bilgi, deneyim ve yeni hedeflerini öğrenmeye çalışacaklarını, Türkiye’nin e-dönüşüm çalışmalarının sürdüğü Kıbrıs’a enerji, destek ve yol gösterici olacağına inandığını belirtti. Bürüncük, “Bilişimin ülkemiz ekonomisinin lokomotif sektörleri olan turizm ve eğitime eklenerek sacayağının en yeni ve önemli parçasını oluşturacağına inanıyoruz” ifadesini kullandı.
KKTC Ulaştırma Bakanı Ertuğruloğlu: Bilişim, her sisteminde köklü değişiklikleri zorunlu kılıyor
KKTC Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, çağımızda bilgi toplumunun standart haline geldiğine işret ederek “Bilgi toplumu, sadece ürünleri değil, başta eğitim sistemimiz olmak üzere ülkemizin her sisteminde köklü değişiklikleri zorunlu kılmaktadır” vurgusu yaptı.
KKTC olarak dışa açık ve araştırmacı olmak zorunda olduklarını belirten Ertuğruloğlu, “Bilişimin ekonomiye sağlayacağı katkıya ek olarak bireysel ve toplumsal yaşamda sağlayacağı gelişmelerle vatandaşımızın yaşam standardını da yükseltecektir” diye konuştu.
T.C. Lefkoşa Büyükelçisi Kanbay: KKTC’ye desteğimiz kaynak sıkıntısı olmadan devam edecek
Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ise konuşmasında, kamuda bilişim altyapısının kurulması ve büyük projelerin başlatılıp sonuçlandırılmasında sadece teknik eleman/bilişimcilere değil, devlet yöneticileri, yasama organı ve devletin diğer asli kurumlarına da önemli görev düştüğünü söyledi.
KKTC devletinin en iyi şekilde faaliyet gösterebilmesi için, ana yapısı, tüm hizmet ve teşkilatlarının e-devlet yapısının güçlenmesinin büyük önem taşıdığına işaret eden Kanbay, Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC’ye desteğinin devam edeceği ve e-devlet çalışmalarına da hiçbir kaynak sıkıntısı olmadan katkı sağlamaya devam edeceklerini vurguladı.
KKTC Başbakanı Kalyoncu: E-devlet projesini çok daha ileri boyuta taşımayı hedefliyoruz
Etkinliğe katılan KKTC Başbakanı Ömer Soyer Kalyoncu ise yaptığı konuşmada, “Kendini bir reform hükümeti olarak konumlandıran hükümetimiz geçmişte başlatılan e- devlet projesini çok daha ileri boyuta taşımayı hedeflemektedir” dedi.
Kalyoncu, yaptığı konuşmada, kendilerini bir reform hükümeti olarak konumlandırdıklarını, Kıbrıs’ı bir bilişim toplumuna dönüştürmeyi ve devlet projesini çok daha ileriye taşımayı hedeflediklerini açıkladı.
Açılış konuşmalarının ardından TBD Yönetim Kurulu Başkanı İ. İlker Tabak tarafından yönetilen “2023 ve Ötesi: Kamu Hizmetlerinde Yenilikçi Yaklaşımlar” forumu gerçekleştirildi.
KKTC yüksek yargı mensuplarına “siber güvenlik ve farkındalık” semineri
Etkinlikte KKTC yüksek yargı mensuplarına “siber güvenlik ve farkındalık” semineri de verildi. Bilişim hukuku ile ilgili “bilirkişi” anlayışının serbest bilirkişilikte resmi bilirkişiliğe dönüştüğünün anlatıldığı seminerde bu görevin çok fazla bilinmeyen, tanınmayan kişilerce yapıldığı dile getirildi. Seminerde Türkiye ve KKTC’de bilişim suçları ile ilgili direk bir yasa olmadığına dikkat çekildi.
Ekonomist, Akademisyen Prof. Dr. Alkin: Bilgi en önemli servet oldu
Çağrılı konuşmacı Ekonomist, Akademisyen Prof. Dr. Emre Alkin,“21. yy’da ‘Para’ mı yoksa ‘Veri’ mi daha değerli?” başlıklı konuşmasında, öncelikle kendi dünyasında bilişim nasıl gördüğünü anlattı. Paranın niye önemi kalmadığını felsefi ve romantik değil de matematik ile somut bir şekilde ispat eden Alkin, “Paranın ne önemi var? Mühim olan veri. Bilgi en önemli servet oldu. Bilgisi olmayanın parası da önemli olmuyor” dedi.
Değer yaratarak rekabet etmenin önemli olduğunu vurgulayan Alkin, Avro’yu para değil “siyasi bir kaldıraç” olarak gördüğünü söyledi. Paranın değil güvenin daha etkili olduğunu belirten Alkin, “Türkiye’nin “Az bilgi ve bol özgüven sahibi insanlar” ülkesi olduğuna dikkat çekti. Alkin, “Biz dünyanın katma değerine, bilgisine ve değerlerine ne katıyoruz. Bunu iyi düşünüp değerlendirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
NVİ Genel Müdürü Ahmet Sarıcan’ın yönettiği “e-Devlet Hizmetleri ve Yenilikçi Yaklaşımlar” oturumunda, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Kamu Hizmetleri” ödülüne layık görülen Azerbaycan’ın Azerbaycan Servis ve Değerlendirme Ağı (Azerbaijan Service and Assessment Network- ASAN) Projesi ASAN yetkilileri tarafından katılımcılara anlatıldı. Proje katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.
Daha sonra “e-Devlet Hizmetlerinden Beklentiler” Çalışma Grubu’nun hazırladığı rapor sunuldu
Edis: Evrensel Hizmet Fonu’nda biriken 1 Milyar Lira Hazine’ye aktarıldı
“Parlamenter gözüyle bilişim toplumu” oturumuna, AK Parti Ankara eski Milletvekili, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkan Vekili ve Türk Delegasyonu Başkanı Reha Denemeç, CHP İzmir eski Milletvekili Erdal Aksünger ile MHP Samsun Milletvekili Hüseyin Edis katıldı.
Edis, Evrensel Hizmet Fonu’nda biriken 1 Milyar Lira’ya yakın parayı kullanamayıp sektöre aktaramadıkları için Hazine’ye kaptırdıklarını açıkladı.
Öğretim Görevlisi Ünaldı: e-ticarette, ticaretin farklı yönlerini kullanmak gerekiyor
Etkinliğin ikinci günü, ODTÜ Enformatik Enstitüsü’nden Dr. Ali Arifoğlu’nun yönettiği “e-Ticaret ve Yenilikçi Yaklaşımlar Oturumu”nun açılış konuşmacısı, Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Görevlisi Atıf Ünaldı oldu. E-ticaret yapma konusunda şirket ve kurumlara danışmanlık ve destek veren Ünaldı, deneyim ve çalışmalarından söz edip “e-ticarette, ticaretin farklı yönlerini kullanmak gerekiyor” dedi.
“10 yıl önce e-ticaret dediğimiz artık sadece ticaret” diyen Ünaldı, dünyadaki global dijital verilerle ilgili bazı bilgileri katılımcılarla paylaştı. Ünaldı, akıllı pazarlamanın en önemli parçasının “sosyal CRM” olduğunu belirtti.
Ünaldı’nın konuşmasından sonra, “e-Ticaret Güvenlik Sertifikasyonu ve Düzenlemeler” Çalışma Grubu sunum yaptı.
Gazi Üniversitesi, Bilgi Güvenliği Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Alkan ise, “Siber Güvenlik ve Yenilikçi Yaklaşımlar” oturumunu yönetti.
“Siber Güvenlik ve Kritik Altyapı Güvenliği” Çalışma Grubu, sunumunu gerçekleştirdi.
Gazeteci Oğuz: Bilgi tek büyük silah, big data ise en önemli cephane
Bilgi ekonomisi, yeni ekonomi ve değişim yönetimi üzerine araştırmaları olan Gazeteci Şeref Oğuz, “Yeni Savaş Konsepti” kapsamında “Siber kuvvetler” konusunu ele aldı. Savaş ve ekonominin tarihin akışını şekillendirdiğini aktaran Oğuz, “düşük yoğunluklu bir dünya savaşı” içinde olduğumuzu belirtip “Bugün bilgi, silahın; elektron, merminin yerini aldı” dedi.
Dünyada siber güvenlik ile ilgili birçok kurumun oluşturulduğuna dikkat çeken Oğuz, “Bilgi tek büyük silah, big data ise en önemli cephane halini aldı. Türkiye askeriyesi, hükümeti ve bilişimcisi yeni savaş konseptini kurumsallaştırmada geç kaldı” diye konuştu.
TBD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Rahmi Aktepe’nin yönettiği “Bilgi Toplumu ve Yenilikçi Yaklaşımlar” oturumunun açılış konuşmasını, Yakın Doğu Üniversitesi, Bilgi Yönetimi Araştırmaları Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Sağsan yaptı. Oturumda “Bilişim Toplumu Üst Yapısı Çalışma Grubu”nun raporu da katılımcılarla paylaşıldı.
Sunumun ardından TBD İkinci Başkanı Koray Özer, TBD Kamu-BİB Yürütme Kurulu Başkanı Selçuk Kavasoğlu ve TOBB Türkiye Yazılım Meclisi Başkanı Melek Bar Elmas’ın katılımıyla yapılan değerlendirme oturumu ile etkinlik son buldu.
Etkinliğin “ana” sponsorluğunu Microsoft, TURKCELL ve TÜRKSAT üstlenirken; Avaya, Bilge SGT, Havelsan, Hitachi Data Systems ve HP “etkinlik” sponsoru oldu. Aruba, Datamarket, Double-Take, Teslakom, Veeam, Vmware ile Vodafone “yardımcı” sponsor olurken 6a Bilişim, Artek Grup, İntel Security ve Ricoh, etkinliği “destekleyen” sponsorlar arasında yer aldı. Ruckus Wireless’in “kültür gezisi” sponsorluğunu üstlendiği etkinliğin “ürün ve hizmet” sponsorları arasında Andromedya, Bilişim, Canon, EGA, EPDATA, Extreme Networks, Fokus Akademi, Fujitsu, Globalnet, Oracle, Profelis, Trend Micro ile Veriyum bulunuyor. Etkinliğin “basın” sponsorları ise şöyle: Bilişim Dergisi, Biltekhaber, BTDünyası, BThaber, IT Advisor ve Telekom Dünyası.
Etkinlik programına, http://www.kamu-bib.org.tr adresinden ulaşılabilmektedir.
———————————————————-
Türkiye’nin bilişimle yeni tanıştığı 1971 yılında büyük bir gelecek vizyonu ile kurulan Türkiye Bilişim Derneği (TBD), bugün toplumun her katmanından üye yapısıyla “Bilişim Kültürünü” yaymaya çalışan, sektörel sorunlara çözüm arayan ve özlük haklarına sahip çıkan bir “Sivil Toplum” öncü hareketidir. “Kamu Yararına Dernek” statüsündeki TBD,12 bine yakın üye sayısı, yedi şubesi, 12 il temsilciliği ve 33 üniversitede TBD-Genç örgütlenmesiyle ülkemizin bilişim sektörünün gelişmesine önemli katkılar veriyor.
Kamunun bilişim alanındaki etkinliğinin ve farkındalığının artırılması amacıyla 1997’de kurulan, ülke sorunlarına çözüm ürettikleri, birikimlerini paylaştıkları, ortak akıl platformu olan TBD Kamu-BİB, 1999’dan bu yana büyüyen katılımla “kamu bilişim markası” haline geldi.