R PROGRAMLAMA DİLİ İLE VERİ MADENCİLİĞİ SEMİNERLERİ
R PROGRAMLAMA DİLİ İLE VERİ MADENCİLİĞİ SEMİNERLERİ
SEMİNER 1:
Veri madenciliğinde k-En Yakın Komşu Algoritması
21 Ocak 2016 Perşembe, Saat 09:30-16:00
Titanic City Hotel / Taksim
HEDEF KİTLE:
Veri Madenciliği konusuyla ilgilenenler, IT Yönetici ve çalışanları.
SEMİNERİN AMACI:
Günümüzde büyük veriden (bigdata) ileriye dönük tahminlerde bulunma, çıkarım yapmayı sağlayacak gizli örüntüleri elde edebilme önem taşımaktadır. Veri madenciliği fazla miktardaki veri arasından işe yarar bilginin çıkarılabilmesi için çeşitli yöntem ve teknikler sunmaktadır. Bu seminerde, bankacılık alanında veri madenciliğinin sınıflandırma konusunda sıkça kullanılan tekniklerinden k-En Yakın Komşu algoritması ele alınarak, algoritmanın R Programlama Dili ile uygulaması, analiz sonuçlarının yorumlanması, performans değerlendirme ve sonuçların görsel biçimde sunulması amaçlamıştır. Aynı zamanda katılımcılar ilk seminerde, örnek durum incelemesi üzerinden R diliyle RStudio’da k-En Yakın Komşu algoritmasını nasıl uygulayabileceklerini öğrenme fırsatı bulacaktır.
SEMİNER PROGRAMI:
09:30 – 10:45 Veri Madenciliğine Giriş, Sınıflandırma, Sınıflandırma Süreci
10:45 – 11:00 Ara
11:00 – 12:30 Veriyi Anlama, Veri Ön İşleme, Modelleme (k-En Yakın Komşu Algoritması), Performans Değerlendirme Yöntemleri ve Performans Değerlendirme Ölçüleri
12:30 – 13:30 Öğle Yemeği
13:30 – 14:45 Veri Madenciliğinin R Programlama Dili ile Bankacılık Sektöründeki Uygulaması: Veri setini tanıma, veri setinde bulunan nitelikler arasındaki ilişkilerin araştırılması, normalizasyon, uç değerler (outliers), kayıp değerler (missingvalues), niteliklerin grafikler ile görselleştirilmesi, k-En Yakın Komşu Algoritması ile modelleme, performans değerlendirme, sonuçların yorumlanması.
14:45 – 15:00 Ara
15:00 – 16:00 Katılımcıların eğitmenler eşliğinde uygulamayı bireysel olarak gerçekleştirmesi
ÖN KOŞULLAR:
Katılımcıların R Programlama Dili bilgisinin olması gerekmemektedir. Seminerde katılımcılara bilgisayar verilmeyeceğinden, kişisel bilgisayarlarını getirmeleri önemle rica olunur. Katılımcıların seminer öncesinde kişisel bilgisayarlarına,
- Java (https://java.com/tr/download/),
- R 3.2.2 (https://cran.r-project.org/bin/windows/base/) ve
- RStudio (https://www.rstudio.com/products/rstudio/download/) yüklemeleri gerekmektedir.
Katılım:
Katılımcı sayısı sınırlı olduğundan önceden kayıt yaptırmak gerekmektedir.
Program sonunda katılım sertifikası sunulmaktadır. TBD İstanbul gerektiğinde eğitim mekanını veya eğitmeni değiştirme, programı iptal etme veya erteleme hakkını saklı tutmaktadır.
TBD Üyesi (aidat borcu olmayan) katılım bedeli 300 TL, TBD Üyeleri dışında katılım bedeli 350 TL.
Ödeme için hesap bilgileri
Hesap Adı: Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şubesi
Türkiye İş Bankası Hasanpaşa Şubesi 1166 – 0343544
IBAN No: TR180006400000111660343544
Başvuru:
Caferağa Mahallesi Gn. Asım Gündüz Caddesi (Bahariye Caddesi) Adliye Palas Apartmanı No:72 Kat:1 Daire:1 Kadıköy İstanbul Tel:0216 337 70 41 Fax: 0216 337 70 09 E-posta: [email protected]
Seminer Yeri:
TITANIC CITY TAKSIM: Lamartin Cad. No:47, Taksim 34437, İstanbul Tel: 0212 238 90 90
Türkiye Bilişim Derneği Üyelik Koşulları
Üyelik Başvuru Formu, fotoğraf, 60 TL yıllık üyelik bedeli
Eğitmenin Özgeçmişi:
Prof.Dr. Mehmet Erdal BALABAN:
1977 yılında Hacettepe Üniversitesi, Fen Fakültesi-Yüksek Matematik Bölümünü,1980 yılında Boğaziçi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri’nde Yüksek Lisansını tamamlamıştır. Özel Sektörde Bilgi İşlem Yöneticisi olarak bir süre çalıştıktan sonra İstanbul Üniversitesi, İşletme Fakültesi, Matematik Kürsüsüne asistan olarak atanmıştır.1983 yılında İstanbul Üniversitesi, İşletme Fakültesi, Sayısal Yöntemler Anabilim Dalında doktorasını tamamlamış, 1989 yılında Doçent, 1996 yılında Profesör olmuştur.
İstanbul Üniversitesi, İşletme Fakültesi yanı sıra birçok üniversitede Sayısal Yöntemler, İşletme Analitiği ve Endüstri Mühendisliği alanlarında, “ABD, Ball State University, Information Systems and Operations Management” bölümünde misafir öğretim üyesi olarak bulunmuş ve dersler vermiştir. Ulusal ve uluslararası düzeyde birçok bilimsel makale ve bildirisi yayınlanmış olup birçok konferansa oturum başkanlığı, davetli konuşmacı ve düzenleyicisi olarak katkılar sağlamıştır. Sivil Toplum Organizasyonlarında eğitim ve toplumsal sorumluluk projelerinde görev alan M. Erdal Balaban, Türkiye Bilişim Derneği, İstanbul Şubesi’nin ve Matematikçiler Derneği’nin Onur Kurulu Üyesi, Türkiye Toplum Hizmetleri Vakfı (TOVAK) Başkan Yardımcısı, evli ve bir çocuk babasıdır.